Eretnekség vagy nyitottság?

Felháborodást váltott ki bortesztünk, jobban mondva annak témája. Szokásos értesítő levelünkben olyan szőlőfajták borait kértük a borászatoktól, amelyek jelenleg nem meghatározóak egy adott borvidék arculatában. „Furmint Egerben, sagrantino Szekszárdról – nem azt firtatjuk, hogy helyénvaló-e a készítésük, hanem szeretnénk őket megkóstolni – és aztán a legjobbakat ajánlani olvasóinknak” – írtuk levelünkben. Úgy gondoljuk, hogy minden... View Article


Múzsa

Felháborodást váltott ki bortesztünk, jobban mondva annak témája. Szokásos értesítő levelünkben olyan szőlőfajták borait kértük a borászatoktól, amelyek jelenleg nem meghatározóak egy adott borvidék arculatában. „Furmint Egerben, sagrantino Szekszárdról – nem azt firtatjuk, hogy helyénvaló-e a készítésük, hanem szeretnénk őket megkóstolni – és aztán a legjobbakat ajánlani olvasóinknak” – írtuk levelünkben. Úgy gondoljuk, hogy minden jó minőségű bor hozzátesz a borkultúránkhoz, akkor is, ha egy kísérletező kedvő borász stílusgyakorlata, és nem a borvidék zászlóshajója. Egyik címzettünk szerint nyitottságunk túlzás, szigorú kritikával illetett minket. Kíváncsiak vagyunk mások véleményére is, írjanak nekünk, hogy májusi lapszámunkban alaposan körbejárhassuk a témát. Cím: info@vincemagazin.hu

A levél itt olvasható:

Kedves Hölgyem!
Ön ajánlani szándékozik valamit az olvasóknak, akik Önbe vetik a bizalmukat.
Ön pedig erre fel másodosztályú kóstolást hirdet.
Figyelmen kívül hagyja azt a bölcsességet, amivel a szőlőkertészek egy-egy bortermő vidék fajtaszerkezetét kidolgozták. A gyökértetű katasztrófát követő újratelepítéstől kezdve, évszázados megfigyelések birtokában és a tapasztalatuk összegzésével.
Az Ön szándéka nekem úgy tűnik, hogy akármit, akárhogyan eladni. És ha már nincs más, akkor az “eretnek” fajtákat. Biztos, hogy nincs jobb téma? Mert ez a felhívás bennem az Önök szakmaiságát kérdőjelezi meg. Gaben elméletére emlékeztet, ami szerint traubit kell inni akkor, amikor a többiek kólát. Ennek a magatartásnak a következményeképpen összemaszatolódnak az ízek és szokások, amorffá és súlytalanná válik az egész bor-, de inkább gasztrokultúránk. A különlegesnek lenni akarás másolatokat készít, ahelyett, hogy tisztességes terroir borok születnének. A vörös nem elég vörös, a gyümölcs nem elég illatos, a tannin nem elég határozott. Ezek a tévedések.
És Ön ezt az irányt támogatja. És, ezzel félrevezeti a közönségét. Megpróbál úgy tenni, mintha kívülálló lenne, de ez nonsense. Ön igenis véleményt formál, tehát kérem, hogy tegye felelősséggel!
Dániel Zsolt, Szekszárd


Object moved

Object moved to here.