Közlekedésreform az élhetőbb Balatoni régióért

A VinCE szakmai partnerei által a legaktívabb bortársulásnak szavazott Balatoni Kör célkitűzése egy élhetőbb régió, ami nemcsak jó vendéglátást jelent. Márciusi közleményükben – a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és több régiós szervezet támogatásával – a balatoni közlekedés megreformálásának ötletével álltak elő, amihez a fővároshoz hasonló mértékű hozzájárulást kérnek. A közlemény hivatkozik rá, hogy Budapest... View Article


balatoni közlekedés

A VinCE szakmai partnerei által a legaktívabb bortársulásnak szavazott Balatoni Kör célkitűzése egy élhetőbb régió, ami nemcsak jó vendéglátást jelent. Márciusi közleményükben – a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség és több régiós szervezet támogatásával – a balatoni közlekedés megreformálásának ötletével álltak elő, amihez a fővároshoz hasonló mértékű hozzájárulást kérnek.

A közlemény hivatkozik rá, hogy Budapest főpolgármestere ismét felszólította a kormányt, hogy jelentős mértékben járuljon hozzá a fővárosi közlekedés finanszírozásához, ami a Balatoni Kör szerint a Balaton közlekedési infrastruktúrája esetében is indokolt lenne. A tóparti agglomeráció állandó lakosságának sokszor ötszöröse-hatszorosa a Balatonhoz látogató utazóközönség, különösen a nyári hónapokban, de ősszel és tavasszal is jelentős forgalommal kell számolni hétvégenként. A támogatásra azért lenne szükség, hogy a balatoni közösségi közlekedés kimozduljon évtizedes elmaradottságából.

A kezdeményezők álláspontja az, hogy innovatív megoldásokkal is lehetne javítani a balatoni közlekedést, például vízibuszjáratokkal, a tó körüli régiós buszjárattal, új Badacsony-Fonyód komppal, a kerékpáros túrázás infrastruktúrájának bővítésével, illetve annak megoldását is elő lehetne mozdítani egy ilyen, célzott támogatási rendszerrel, hogy a Balatont végre vonattal is meg lehessen kerülni.

A Balatoni Kör elnöke, Kardos Gábor kiemelte: kezdeményezésükkel külön szeretnék felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az év kilenc hónapjában félmillióan laknak életvitelszerűen a Balatonnál, ezért a tópart egymást érő településeit egyre inkább egységes agglomerációként kellene kezelni, ugyanúgy, mint a vidék fővárosát, mivel az nyilvánvalóan a Budapesten kívüli legnagyobb agglomeráció.

Forrás: MTI


Object moved

Object moved to here.